چند روز پیش می‌خواستم بلیط بازی‌های جام جهانی فوتبال روسیه رو بگیرم که متوجه شده پاسپورتم تا اون موقع اعتبار نداره و باید برم دنبال پاسپورت جدید.

البته خود پاسپورت تا چهار ماه بعد از جام جهانی منقضی نمی‌شه ولی برای ورود به تقریبا همه کشورهای دنیا، پاسپورت باید ۶ ماه بعد از تاریخ خروج از اون کشور هنوز اعتبار داشته باشه. من هم تازه بعد از جام جهانی قراره سفرهای اصلی و رویاییم شروع بشه. پس رفتم دنبال پاسپورت. اینجا تجربه شخصی و همینطور اطلاعاتی که در حین انجام کار به دست آوردم رو با شما در میون میذارم.

 

پاسپورت چی هست اصلا؟

مدرک شناسایی بین‌المللی

مدرک شناسایی بین‌المللی

 

خیلی خلاصه و به زبان ساده پاسپورت یا گذرنامه مدرک هویتی و شناسایی بین‌المللی هر شخصه. هر کس بخواد از کشور خارج بشه باید گذرنامه بگیره و خروج بدون گذرنامه خلاف قانونه و پیگرد قانونی داره.

تو ایران “پلیس مهاجرت و گذرنامه” نیروی انتظامی پاسپورت رو صادر می‌کنه. برای اتباع ایرانی ساکن خارج، بخش کنسولی سفارتخونه‌های ایران اینکار رو انجام میدن.

 

شرایط گرفتن گذرنامه چیه؟

از نظر قانونی همه اتباع ایرانی با ارائه مدارک لازم می‌تونن گذرنامه بگیرن مگر اینکه با دستور مرجع قضایی از این حق محروم باشن. بدهی مالیاتی یا داشتن سوءسابقه تو خارج از ایران و همینطور محکومیت قضایی گذرونده نشده می‌تونه باعث بشه نتونی گذرنامه بگیری.

افراد زیر ۱۸ سال یا کسانی که قیم دارن فقط با اجازه محضری ولی یا قیم‌شون می‌تونن گذرنامه بگیرن و از کشور خارج بشن.

مشمولین سربازی هم فقط با اجازه کتبی اداره وظیفه عمومی می‌تونن پاسپورت بگیرن.

خانوم‌های متاهل با اجازه محضری همسرشون یا تو موارد اضطراری مثل مورد زهرا نعمتی ورزشکار ملی با اجازه دادستانی می‌تونن گذرنامه بگیرن و از کشور خارج بشن.

 

مدت اعتبار پاسپورت

گذرنامه‌های ایرانی از زمان صدور پنج سال اعتبار داره و می‌شه باهاش به همه کشورهایی که دولت ایران به رسمیت می‌شناسه سفر کرد؛ مگر مواردی که دولت سفر به کشور خاصی رو محدود کنه. ضمنا تو رویه جدید دیگه گذرنامه‌هایی که اعتبارشون تموم شده تمدید نمی‌شه و گذرنامه جدید به جاش صادر می‌کنن.

توضیح: هر کشور شرایط و قوانین مخصوص خودش رو برای دادن اجازه ورود به اتباع کشورهای مختلف داره. پاسپورت تنها مرحله اول کار و مدرک شناسایی مسافر برای درخواست وروده. به بعضی کشورها بدون ویزا، بعضیها با ویزای حین ورود و بعضیها فقط با تهیه ویزا از قبل می‌شه وارد شد.

 

روال کار و مدارک لازم برای گرفتن گذرنامه

برای درخواست و تحویل مدارک باید بری دفترهای پلیس+۱۰، البته چندتا استثنا وجود داره که اونها باید برن اداره گذرنامه. استثناها:

  • نظامی‌ها باید با گرفتن نامه از حفاظت اطلاعات یگان‌شون برن اداره گذرنامه
  • نظامی‌های بازنشسته‌ای که پنج سال از بازنشستگی‌شون نگذشته با نامه حفاظت اطلاعات باید برن اداره گذرنامه
  • کسانی که گذرنامه‌شون اعتبار داشته ولی گم شده باید برن اداره گذرنامه
  • دانش آموزا و دانشجوها باید از محل تحصیل گواهی اشتغال به تحصیل بگیرن و برن نظام وظیفه تا بقیه مراحل کار رو انجام بدن. نظام وظیفه یه نامه می‌ده به اداره گذرنامه. برای خروج از کشور باید وثیقه بذارن که اگه برنگشتن وثیقه ضبط می‌شه.

اگه جزو استثناهای بالا نیستی با کارت ملی و کارت بانکی که حداقل هزار تومن موجودی قابل برداشت داره می‌ری دفتر پلیس+۱۰ و فرم گذرنامه رو می‌گیری. تو رویه جدید پوشه حذف شده و فقط همین فرمه که باید پر بشه.

پلیس+10

پلیس+۱۰

 

خانوم‌های متاهل و بچه‌های زیر ۱۸ سال باید قسمت یکی به آخر مونده فرم رو همسر یا ولی‌شون پر کنه و رضایت محضری بده. (یعنی واقعا با مادر ۶۶ ساله من باید مثل بچه ۶ ساله رفتار بشه؟!).

خانوم‌هایی که همسرشون فوت شده باید اصل گواهی فوت یا شناسنامه باطل شده مرحوم رو ارائه بدن.

خانوم‌هایی که طلاق گرفتن باید اصل طلاق‌نامه رو نشون بدن.

فرم درخواست گذرنامه

فرم درخواست گذرنامه

 

تو رویه جدید دیگه گذرنامه‌های دسته جمعی وجود نداره و حتی واسه نوزاد هم گذرنامه جداگانه صادر می‌شه.

اگه نیازی به گرفتن رضایت نداری می‌تونی همونجا فرم رو پر کنی و با ارائه مدارک زیر پروسه ثبت نام رو همون روز انجام بدی. البته اینجوری موجودی کارت بانکیت باید بیشتر هزار تومن باشه، حدود ۱۱۲ هزار تومن به اضافه هزار تومن واسه فرم. فرم درخواست ۳ ماه از تاریخ صدور اعتبار داره.

  • اصل و کپی کارت ملی. اگه کارت ملی نداری یا گم شده، تاییدیه ثبت احوال کفایت می‌کنه
  • اصل و کپی شناسنامه عکسدار برای بالای ۱۵ ساله‌ها. زیر ۱۵ ساله‌ها باید گواهی اشتغال به تحصیل یا دفترچه بیمه یا گذرنامه قبلی ارائه بدن.
  • اصل گذرنامه قبلی اگه هنوز اعتبار داره
  • کپی از صفحه‌های گذرنامه قبلی که آخرین مهر خروج و آخرین مهر ورود توش هست
  • یک عکس ۶x4 بدون روتوش با زمینه سفید با شرایط زیر
  1.   باید عکسی باشه که تازگی گرفتی (خودشون می‌گن نباید ۶ ماه از زمان گرفتن عکس گذشته باشه) و رنگ لباس سفید یا زیاد روشن نباشه و زمینه سفید توش مشخص باشه
  2. برای آقایون بدون عینک، بدون کلاه، بدون زیورآلات. مو و ریش نباید مدل دار باشه
  3. خانوم‌ها بدون آرایش. باید گردی صورت‌شون مشخص باشه، نه کمتر و نه بیشتر. دخترهای بالای ۶ سال باید حجاب داشته باشن. (مگه سن تکلیف ۹ سال نبود؟!)
  • اصل و کپی کارت پایان خدمت/معافی هوشمند برای آقایون. اگه کارتت قدیمیه اول باید کارای گرفتن کارت هوشمند رو انجام بدی و بعد از ۲۴ ساعت از ثبت درخواست کارت پایان خدمت/معافی هوشمند بری دنبال درخواست گذرنامه. آقایون بالای ۵۰ سال نیازی به ارائه کارت پایان خدمت/ معافی ندارن.

تو همه دفترهای پلیس+۱۰ کپی هست و می‌تونی مثل من فقط اصل مدارک رو ببری و کپی‌ها رو با پرداخت هزینه همونجا بگیری.

بعد از پر کردن فرم و تحویل مدارک با اسکنر ازت اثر انگشت می‌گیرن و بعد یه فرم چاپ شده از اطلاعاتت بهت می‌دن واسه تائید. اگه همه چی درست بود امضا می‌کنی و نهایتا همون فرم چاپ شده رو مهر و امضا شده به عنوان رسید می‌دن به خودت که تا اومدن گذرنامه نگهداری و واسه پیگیری‌های احتمالی ازش استفاده می‌کنی.

 

هزینه گرفتن گذرنامه

  • هزار تومن واسه فرم
  • ۳۲،۴۰۰ تومن هزینه خدمات دفتر پلیس+۱۰
  • ۷۵،۰۰۰ تومن به خزانه دولت، حساب گذرنامه

پرداخت فقط با کارت بانکی عضو شتاب انجام می‌شه و هیچ مدل واریزی دیگه قبول نیست که البته کار رو راحت کرده؛ می‌ری همونجا کارت رو می‌دی و خودشون یکی یکی پرداخت می‌کنن.

 

موقع درخواست بهت می‌گن یک تا حداکثر دو هقته طول می‌کشه اما مال من بعد از ۴ روز با پست اومد در خونه. البته تاریخ صدور گذرنامه فقط ۲ روز بعد از تاریخ درخواستم بود و ۲ روز دیگه‌اش رو تو راه بوده. اگه عجله داری و زودتر گذرنامه رو می‌خوای، می‌تونی بعد از درخواست با رسید و مدارک بری اداره گذرنامه شهرتون.